Kolme vinkkiä onnistuneeseen elämäntapamuutokseen

Suoraan asiaan.

Avain elämäntapamuutokseen on juuri siinä muutoksessa. Pienikin tehty muutos voi tuottaa suuren tuloksen. Jos esimerkiksi aamupalan sijaan juot vain kahvin, ja pienin askelein lisäät aamuun terveellistä syötävää – on hyvin todennäköistä, että huomaat muutoksia ainakin 1) vireystilassa (koko keho, aivot mukaan lukien saavat aamupalasta tärkeää energiaa), 2) aineenvaihdunnassa (yön paasto katkeaa, keho käynnistyy ja koko päivän ateriat rytmittyvät) ja jopa 3) kehonkoostumuksessa (verensokeri pysyy tasaisempana).

Albert Einstein sanoi, että: "Hulluutta on se, että toistaa samoja asioita uudelleen ja uudelleen – ja odottaa eri tuloksia." Ei juuri ytimekkäämmin voisi sanoa. Jos etsit elämääsi muutosta, se on vain aloitettava jostain. Olkoon se muutettava asia sitten ruokavalion ryhdittäminen, liikunnan lisääminen tai parisuhteen parantaminen.


1. Kytke pois on/off-ajattelu

Luonnollisestikaan se ei käy sormia napsauttamalla vaan se vaatii harjoittelua ja omien toimien analysointia. Onko se jatkuvaa lipsumista vai voisiko "repsahduksia" ajatella ihan sallittuina ja ansaittuina herkkuhetkinä. Millaisissa tilanteissa tulee tehtyä huonompia valintoja? Oletko nälkäinen, vaivaako ryhmäpaine vai tunnesyöminen?

Jos mottosi on "yksi askel eteen, kaksi taakse", kääntämällä lauseen ympäri tapahtuu iso muutos. Yksi askel taakse, kaksi eteen. Ja ennen kuin huomaatkaan, otatkin jo harppauksia eteenpäin.

2. Opettele kieltäytymään

Sitä aina kuvittelee aamulla, että tänään en sitten sorru. Mutta yllättäin työpaikan kahvihuoneessa onkin vaikea sanoa ei. Sitä kieltäytymistäkin voi harjoitella mielikuvaharjoittelun avulla ja kun sitä kokeilee kerran, seuraava onkin jo helpompi. Mieti tilannetta etukäteen. Huomaako kukaan edes jos et ota? Voisitko saada työkaverin liittymään "kieltäytyjien joukkoosi"? Katso löytyykö kahvipöydästä kevyempää vaihtoehtoa tai voit kantaa mukanasi omaa välipalaa. Muista, että yhtä lailla kuin sinulla on oikeus ottaa pöydästä kaffepullaa, on sinulla oikeus myös siitä kieltäytyä.

Toki on hyvä olla tilannetajua. Olet sitten mummon 80-vuotispäivillä tai jos ystävä paukkaa ovesta sisään pullapussi kädessä – niin niitä kaloreita ei lasketa.

(Työpaikassani oli – ainakin aiemmin – karkkikulttuuri, kun sitten työkaverini kanssa yhä useammin kieltäydyimme, ihana esimiehemme alkoikin hommata pöytään karkkien lisäksi viinirypäleitä ja pikkuporkkanoita. Se oli liikuttavan huomaavaista!)

3. Muistuta mieleesi perusasiat

Unohda ne chiat, macat ja protskujauheet. Toki niitäkin saat syödä, mutta jos ongelmasi on epäsäännöllinen ruokarytmi, liian suuret annoskoot, napostelu, kasvisten ja kuitujen vähäinen saanti tai proteiinin vähyys – niitä ongelmia ei korjata hifistelypulvereilla.

Se on sama kuin ostelisit uuteen kotiin verhoja, vaikka kivijalka puuttuu. Viet turhaan aikaa (ja rahaa) olennaiselta kun ensin pitäisi pystyttää ruokavaliolle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille tukeva perusta. 

Muista siis nämä: tukeva ja terveellinen aamiainen, säännöllinen ruokarytmi (syö 5 kertaa päivässä tai jos sinulle sopii paremmin niin vaihtoehtoisesti 4 isompaa ateriaa), runsaasti kasviksia, tarpeeksi proteiinia (kämmenesi kokoinen määrä jotain proteiinin lähdettä), liiku vähintään 2,5h viikossa reippaasti, luo unirytmistäsi mahdollisimman säännöllinen, muista juoda vettä – ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä muista lepo ja rentoutuminen perheen ja ystävien kesken!

"Kyllähän mä tän jo tiedän!" 

Nämä(kään) vinkit eivät tee ketään autuaaksi, mutta elämäntapamuutos on pitkä – oikeastaan elämänmittainen prosessi. Joskus olen lukenut jostain nettivalmennuksista kommenttia, että: "Ei siitä saanut mitään uutta." Ja niin monia kuin on asiakkaita niin on erilaisia elämäntilanteitakin ja varmasti moni onkin voinut pettyä. Luulen, että on voinut epäonnistua vaikkapa siksi, että on halunnut toteuttaa viisijakoisen treeniohjelmansa pilkulleen oikein ja samalla jokin tärkeämpi peruspilari onkin jäänyt huomaamatta. Yhden treenin jättäminen väliin ei kaada projektia jos se mitä kroppa kaipaa, on lepo.

Hyvinvointialan ammattilaisetkin muistuttavat itseään perusasioista. Uskon, että aika harvassa ovat ne, joilla ne terveelliset valinnat toimivat täysin automaationa, silmät kiinni ja vasemmalla kädellä keskellä yötä ruokakaupassa. Nälkä saa vähän tiukemmankin tädin tekemään huonoja valintoja.

Enkä ala kertomaan, että itsekurin oppii harjoittelemalla. (Siitä en itsekään tiedä mitään.) Mutta tapojen opetteleminen helpottaa valintojen tekemistä. Kun perustelet itsellesi tietyt valinnat sillä mitä hyvää ne sinulle antavat ja sitten toistat niitä ja sitten toistat niitä ja sitten toistat niitä – lopulta niistä tulee tapoja ja sääntöjä itsellesi.

Ja muistathan, kun tietää säännöt, tietää myös kuinka tehdä poikkeuksia.

Sonja

3 kommenttia:

  1. Saako heittää postaustoivetta? Jotain perusjuttuja paremman ryhdin saantiin? ��

    VastaaPoista

Instagram