Vaarniemen kallion näkötorni ja portaat

Kuulin tästä satumaisesta paikasta viime vuonna, eli kuusi vuotta sen jälkeen kun olimme jo muuttaneet pois siltä seudulta. En voi oikein edes käsittää, että emme ole käyneet siellä ennen, vaikka vanha kotimme sijaitsee kilometrin päässä Vaarniemen kalliosta. 

Vaarniemen kallio, näkötorni ja laavu sijaitsevat Kaarinassa, aivan Turun ja Kaarinan rajalla. Kalliolta ja näkötornista on hulppeat näkymät yli Rauvolanlahden Turkuun. Katariinanlaakson luontopolku eli "oravapolku" tuli tutuksi, kävimme aikoinaan vähintään viikottain kävelemässä sen. Todella kaunista seutua, Vaarniemen luonto on hyvin samankaltainen – mutta vanhat tammet ovat vieläkin jylhempiä.

Paikalle löytää helposti ajamalla Rauvolantietä niin pitkälle, että näkyy merkitty parkkipaikka oikealla puolella. Tästä matka jatkuu jalan noin 800 metriä kohti Vaarniemen rälssitilaa, jonka niityllä vaeltavat valkoiset ja mustat lampaat. 
Satukirjan vanha tammi

Vaarniemeen johtavan tien varressa onkin yksi vanha tammi, joka on kuin suoraan satukirjasta. Tammen sisälle mahtuu, jopa aikuinen seisomaan. Me emme nousseet siellä seisomaan, sillä surinasta päätellen yläkerrassa asui yksi ärhäkkä yhdyskunta, joka olisi saattanut ärsyyntyä vierailijoista. Pysyttelimme siis alhaalla. Tammen vieressä on lahoja puunrunkoja...paitsi, etteivät ne olleet puunrunkoja vaan vanhasta tammesta katkenneita oksia! Se oli mykistävää. Tammeen sisälle tulee päivänvaloa juuri kohdasta, josta on oksa katkennut.

Vaarniemen luonto on muutoinkin jollain tapaa satumaista. Sammaleiset kalliot saavat sen hehkumaan vihreää ja vanhat käyrät puut tekevät metsästä kauniin, aivan kuin Puolen hehtaarin metsä. Seuraavassa mutkassa ennen Vaarniemen kalliolle vieviä portaita voi ihastella lampaita.
Vaarniemen portaat

Suuntasimme miehen siskon ja lasten kanssa Vaarniemeen kehuttujen portaiden toivossa kuntoilemaan. Saatiin kokemuksena paljon enemmän kuin osasimme edes odottaa. Löysimme helposti perille, olihan tiet melkein perille saakka tuttuja kuin omat taskut. (Haha!) Kuopus reppuun ja kiipeämään 200m ylös. Lisäpainona yksivuotias ja eväsreppu, pistivät hapottamaan loppumatkasta, mutta olihan sen arvoista.

Lapset luonnollisesti kirmasivat rappuja ylös kallioille ennen kuin me ehdimme sanoa "polttavat persikat". Äkkiä perään, sillä ylhäällä on jyrkät kalliopudotukset, joihin yhdistettyvä vapaana kirmaava kolmevuotias on melko onnettomuusaltis yhdistelmä. Jo ensinousu poltteli kannikoita, takapenkkiläisen kiljahdellessa kantorepussa.
Näkötornilla vierailun jälkeen pääsimme itse treenin pariin. Pitkät ja jyrkät portaat ovat takuuvarma sykkeen nostaja. Maanantaina aamupäivällä oli rauhallista, yksi urheilijatyttö pinkoi meidän kanssa vuorotellen aina ylös asti – hieman liian helpon näköisesti, kun allekirjoittaneen matka tyssäsi aina vähän yli puolen välin.

Meidän varsinainen porrastreeni kesti noin 45 min. Teimme erilaisia juoksuja ja kyykkyjä. Tehokkaan porrastreenin pystyy tekemään paljon lyhyemmissäkin portaissa, itseasiassa jo parilla porrasaskelmalla, mutta vaihteluna nämä vajaa 200 metriä pitkät portaat olivat super. Pelkästään juoksu ylös on jo treeni itsessään, eikä vaadi mitään erityisempiä kyykkykikkoja. Alla kuitenkin yksi esimerkki porrastreenistä, joka sisältää liikkeitä, joita teimme Jonnan kanssa eilen.

Porrastreeni

Lämmittelynä kävely ylös

Treeni
Kipitys – juoksu jokaiselle portaalle
Loikat – juoksu joka toiselle portaalle
Askelkyykky – joka kolmannelle portaalle

Ankkakävely – staattinen kyykkykävely ylös
Sivukyykky – astu joka toiselle portaalle sivuttain kyykäten
Punnerrusnousu – punnerrus portaita vasten (n. joka kolmas tai neljäs porras)

Loppuväsytys
"Boksille nousu" yksi jalka kerrallaan, 15-20 toistoa per jalka (Vaarniemessä ensimminen porras on aika korkealla)

Liikkeet voi toistaa portaiden pituudesta, omasta kuntotasosta ja sinnikkyydestä riippuen oikeastaan kuinka monta kertaa vain.

***

Vaarniemen kalliolle ja portaisiin löydät helposti osoitteella Rauvolantie, Kaarina. Tarkemman kartan jätevedenpuhdistamon parkkipaikasta (tuosta eteenpäin yksityistie, jolle ei saa ajaa) näet tästä.

Suosittelen lämpimästi vierailemaan Vaarniemessä mikäli vain mahdollista, joko retkeily- tai treeni- tai vain fiilistelymielellä. 

Sonja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram