Paloin auringossa! | Unohdin aurinkosuojan

Taannoin Instagramissa päivitin itsetuntoni kohoamista jalkojeni ulkonäön suhteen. Olen näet erittäin vaaleaihoinen ja ihoni on suorastaan läpikuultavan näköinen. Erityisesti jalkojen iholla on  suonikohjuja, katkenneita verisuonia, luomia ja todella paljon luutasuonia, sellaisia hämähäkkisuonia eli pieniä pintaverisuonia, jotka näyttäytyvät iholla inhottavan sini-violetteina.

Selän ihosta on poistettu luomia ja lähitulevaisuudessa täytyy poistaa lisää. Luomia myös syntyy koko ajan lisää, erityisesti näin kesäisin. Tästä voittekin hyvin arvailla, että ihoni ei erityisemmin rakasta aurinkoa. Palan herkästi. Enkä juurikaan rusketu. Hyvin tyypillistä siis.

Ruskettuminen suojaa ihoa

Ruskettuminen suojaa ihoa. Valitettavasti se tarkoittaa myös sitä, että auringon UV-säteet ovat jo aiheuttaneet iholle harmia. Hyökkäys on paras puolustus ja parhaimmillaan (vai pahimmillaan) iho puolustautuu nopeasti ruskettumalla hyvin. 

Ruskettuminen on hyvin uudenaikainen kauneusihanne. Itsehän sopisinkin paremmin sinne historiaan, jossa ihon vaaleus oli vain hyve. Mitä vaaleampi, sitä hienompi leidi. Ruskettunut iho merkitsi sitä, että vietti paljon aikaa ulkona. Toisin sanoen pigmentistä erotti hienostorouvat ja työväenluokasta. En päätäni vadille näistä faktoista, mutta muistelen, että on itsensä Coco Chanelin "syytä", että ihailemme rusketusta. Coco teki päivettyneestä ihosta muoti-ilmiön.



UV-säteily ei lämmitä

Jos olet polttanut ihoasi auringossa, olet ehkä joskus ihmetellyt palaneesi vaikka "ei ollut edes kovin kuuma". UV-säteily ei tunnu ihossa lämpönä. Erityisesti jos työskentelet ulkona, kannattaa kiinnittää huomiota auringolta suojautumiseen. Se voi yllättää vähän viileämpinä päivinä sekä loppukevään ja alkusyksyn aurinkoisina päivinä. Asvalttimieskin ottaa nykyään yhä harvemmin paidan pois, ota sinäkin.

Ihon ruskettuminen tai palaminen ei kuitenkaan automaattisesti ole vaarallista. Haitallista kyllä. Vasta toistuvat palamiset ja ihon liika altistaminen auringolle lisäävät ihosyövän riskiä. (Mutta mikä sitten on liikaa, onkin vaikeampi määritellä.) Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä, mutta hyvä uutinen on, että hyvällä suojautumisella voidaan ehkäistä 90% melanoomatapauksista. Jenni muuten kirjoittikin Hiekkaleikkejä-blogissa juuri hyvin kattavan postauksen aurinkosuojista.

Muistathan myös, että veden äärellä (ja meidän takapihalla, jossa aurinko paistaa edestä ja ikkunat heijastavat takana) UV-säteily voimistuu heijastuksen myötä. Rannalla ollessa myös useimmiten ollaan uimassa, joten aurinkosuojaa tulisi muistaa levittää aina uinnin jälkeen ja muutoinkin lisätä auringonoton aikana.


Palaneen ihon hoitaminen

Jos kuitenkin unohdit aurinkosuojan (aurinkovoiteilla tai vaattein peitettynä), voit lievittää kuumotusta helpoin kotikonstein.

Viilennä ihoa kylmäkääreillä, kylmällä suihkulla tai kylmäpusseilla (varo kuitenkin jäädyttämästä ihoa, kylmäkääreen ja ihon väliin voi laittaa ohuen kankaan, esimerkiksi paidan.)

Hydrokortisonivoide hoitaa ja parantaa palanutta ihoa. Levitä voidetta 2-3 kertaa päivässä.

Levitä iholle After Sun tai Aloe Vera -voidetta. Voiteet kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa.

Jos iho kipuilee, voit ottaa tarvittaessa tulehduskipulääkettä.

Juo paljon. Tämän vaikutusta varsinaisesti ihon tervehtymiseen ei taideta tietää, mutta palamisen yhteydessä on hyvin usein myös nestehukkaa, joten kehon nesteyttäminen on tärkeää.

Milloin lääkäriin? Vähintään toisen asteen auringonpolttamissa (oireet mm. turvonnut ja rakkulainen iho) tai jos oireina on huonovointisuutta (erityisesti lapsilla), kuumetta tai päänsärkyä – kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Erityisesti jos kyseessä lapsi, ei kannata jäädä odottelemaan! Myös lievemmissä polttamissa kannattaa seurailla tarkasti omaa oloa.

Aurinkovoiteet ovat muuten aika lyhytikäisiä, valmistajasta riippuen ovat voimassa kahdeksasta kuukaudesta yhteen vuoteen. Viime kesäistä aurinkorasvaa ei siis kannata käyttää, mutta on tietysti tyhjää parempi.


Aurinkoihottuma ensikertalaisella

Siinä missä henkisesti olen edelleen "twentysomething", törmään kuitenkin peilissä alati vanhenevaan ihoon. (Lapset ja vuosien valvominen on tässä auttanut tosi kivasti.) Iho siis muuttuu ja reagoi aurinkoon eri tavalla kuin nuorempana. Tämän vuotinen ennätyslämmin toukokuu toikin mukanaan ihan uutena juttuna aurinkoihottuman. Paloin yhtenä päivänä meidän viettäessä lähes koko päivän ulkosalla ja iholle ilmestyi pientä näppylää rintaan, käsiin ja reisiin.

Iho on kovilla koko ajan ja se kyllä tietää, ettei ole teini-ikäinen enää. Kevättalvella minulle puhkesi vyöruusu (takareiteen) ja oli muuten yksi kivuliaimmista asioista ja synnyttäisin ennemmin uudelleen kun ottaisin sen. Uskonkin, että sillä on myös jotain tekemistä tämän auringolle herkistymisen kanssa.

Aloitin aurinkoihottuman hoidon hydrokortisonilla ja seuraavaksi huutelin ekokosmetologilta apua. Oireet lievenivät hyvin parin hydrokortisonin levityksen jälkeen. Sain Karoliinalta testiin Alga Mariksen After Sunin sekä Beauty Gardenin kehäkukkavoiteen. Alga Marista käytin kunnes aurinkoihottuma oli muutamassa päivässä kadonnut kokonaan ja jatkoin sitten ihon hellimistä kehäkukkavoiteella.

Alga Maris After Sun oli miellyttävän tuoksuinen, sellainen lempeä ja sopivan "kliini", mutta ei kuitenkaan aivan hajuton. Mieskin tykkäsi levittää tätä ja hänen, niin ikään, kärventynyt iho myös rauhoittui nopeasti. (Hänellä on vähän paksumpi iho ja sellainen "tän päivän puna on huomisen bruna" -tyyppinen.) Myös koostumus oli miellyttävän kevyt ja helppo levittää, imeytyi hyvin. Toisaalta tähän korppuihoon imeytyisi kookosöljy vaikka suoraan pähkinästä, mutta arvostan imeytyvyyttä silti kriteerinä käyttämilleni voiteille.

Vaikka kyse onkin luonnonkosmetiikasta, ei tee mieli levittää vaurioituneelle iholle tuoksullista voidetta. Ja kehäkukkavoiteessa on minun nenääni voimakas tuoksu (ei varmasti kaikkien mielestä, mutta itse kun käytän vähän voiteita verrattain vähän), joten sitä levitin vasta kokonaan parantuneelle iholle. Kehäkukkavoide oli todella kosteuttava ja hyvin eheyttävä. Suosittelen kokeilemaan tätä Beauty Gardenin kehäkukkavoidetta, jos tuntuu, että iho kaipaa virkistystä näinkin kuivana kesänä kuin tämä kuluva on tähän mennessä ollut.

*

Harvemmin pääsemme nauttimaan näin lämpimistä keleistä Suomessa ja jopa nauttimaan siitä vahingonilosta, että Suomessa oli yhtenä viikkona Euroopan lämpimintä. That never happens. Joten nauttikaamme ihmeessä tuosta ihmeellisestä auringoenergiasta hyvällä omatunnolla, mutta maltilla ja hyvin auringolta suojauten – ja hyvällä jälkihoidolla.

<3
Sonja


Voiteet saatu testiin: Ekokauneushoitola Karoliina K
*
Lähteet: Terveyskirjasto.fi, AvainapteekitSyöpäjärjestöt,  House of Organic

Sonja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram