En halua ruokavaliota

Detox-kuuri, kehonpuhdistus, vhh-dieetti, paleo, lihaton, vegaani, gluteeniton, 5:2, PH-dieetti, raakaruoka, pitsadieetti, vegan before 6...

Huh huh, ruokavalioita on yhtä monta kuin meitä ihmisiäkin. Joillekin ruokavaliossa pitää olla paperilla tarkkaan määrätyt grammat, jotka punnitaan ennen syömistä. Toisille ruokavalion noudattaminen tarkoittaa, että on varmasti tarpeeksi energiaa urheilla (jopa kasvattaa lihasta ja nostaa kehonpainoa.) Toiset kavahtavat koko ruokavalio-sanaa ja toisille ruokavalio on yhtä kuin "dieetti" eli laihduttaminen. 

Moni tarvitsee jonkin nollauksen kun aloittavat "ruokavalion", joillekin se on ensi maanantai ja toisille pussikeittokuuri. Detox kuulostaa houkuttelevalta tavalta aloittaa puhtaalta pöydältä ja kun se ruokavaliokin kuulostaa pelottavalta ja vaikealta.


Mistä tietää miten syödä oikein? 

Nettilegenda kuuluu näin, että: "Kaikki on myrkyllistä, kyse on vain annoksesta." Toisin sanoen tärkeintä syömisessä on monipuolisuus.

Toivon, että koko ruokavalio käsitteenä olisi jo hieman laskeva trendi. Ruokavaliolla on fitness-buumin myötä dieetin maine. Ruokavalio on yhtä kuin pakastepurkit, keittiövaaka, mealprep monday ja miinuskalorit. 

On huolestuttavaa, jos pussikeitot houkuttavat enemmän kuin puhdas ruoka – joka muuten aivan varmasti puhdistaa kehoa tehokkaammin kuin detox. Maksa, munuaiset ja suolisto hoitavat detoxaamisen puolestamme päivittäin. Toki nykyään kehoihimme kertyy erilaisia kemikaaleja ja "myrkkyjä", mutta yksikään tutkimus ei ole todistanut kehonpuhdistuskuureilla olevan niihin vaikutusta. Pahimmillan detoxit ja reilusti miinuksella olevat ruokavalio-ohjeistukset saavat kehosi totaalisesti sekaisin.

Voit syödä puhtaammin suosimalla sesongin kasviksia, välttämällä eineksiä ja muita teollisesti paljon käsiteltyjä tuotteita, kuten leikkeleitä, valitsemalla useammin lähiruokaa, syömällä reilusti hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, käyttää mahdollisimman vähän muoviin pakattua ja kaukaa kuljetettua sekä tietysti välttää sokeria ja valkoisia jauhoja. Muutamia mainitakseni.

Muulla tavoin kehon kemikaalikuormaa voit vähentää muun muassa siirtymällä luonnonkosmetiikkaan, käyttämällä enemmän luonnonmateriaaleja, kuluttamalla vähemmän muovia, ostamalla enemmän ekologisia vaatteita ja tarkkailemalla käyttämiesi tuotteiden tuoteselosteita.


Viime viikoilla jaoin kolme vinkkiä elämäntapamuutoksen tekemiseen ja postauksessa mainitsinkin ohimennen, että hyvinvointialalla on tällä hetkellä menossa selvä vastaisku dieettiruokavalioille. Nyt halutaan korostaa juuri niitä elämäntapoja. Oikeiden valintojen oppimista, rentoutta ilman kalorien laskemista, pysyvää hyvinvointia, herkkunautintoja, monipuolista liikuntaa, lepoa ja lempeää painonhallintaa.

Kuten alussa mainitsin, toisille kalorien laskeminen sopii. Monet saavat hyviä tuloksia lihasmassan kasvatuksessa tai kiristelyssä, mutta tavalliselle kuntoilijalle ja laihduttajalle ihan nou nou. Älkää siis tehkö ruokavaliosta itsellenne mörköä. Ruokavalio on vain viitekehys sille mitä juuri sinä syöt

Veikkaanpa, että jos syöt tällä hetkellä epäterveellisesti – tiedätkin sen jo. Ehkä tiedät myös mitä sinun pitäisi muuttaa, mutta se tuntuu liian haastavalta. Tee yksi muutos. Vain yksi. Joku pieni, joku mihin tiedät pystyväsi. Lisää aamupalaan pähkinöitä. Ota lounaalla enemmän kasviksia. Tai vaihda iltapäivän suklaapatukka banaaniin.

Ja ruokavaliosi on jo terveellisempi kuin eilen.

Sonja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram